Savaş gemilerini getiren ABD’nin en büyük korkusu ortaya çıktı
Geçtiğimiz gün Ankara’ya gelen Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüştü. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından ortak bir açıklama yapılmazken, Blinken Türkiye’den ayrılırken havalimanında bir değerlendirme yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, görüşmede ABD’li mevkidaşı Blinken’e, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerinden etmesinin engellenmesi ve bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
ABD’DEN ORTAYA ÇIKAN Türkiye-İRAN DETAYI
Emekli Jandarma Binbaşı, Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Çatışmaların başlamasından bir ay sonra yapılan bu ziyaret çok farklı. Bugüne kadar Türkiye’yi bu sürecin dışında tutmak isteyenin ABD ve İsrail olduğunu görüyoruz. Türkiye’yi görmezden gelmeye çalıştılar. Ancak şunu da gördüler ki; Bu şekilde gelişmez. Önce dışlayıcı bir politika izlediler, sonra Türkiye.” “Türkiye’yi kullanma politikasına geçmek istediler. Blinken, kendi isteğinin yanı sıra Türk-İran birliğini bozma niyetiyle gelmiş olabilir. Çünkü İran Cumhurbaşkanı’nın, İran Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin ardından Türkiye’ye gelmesi, ABD oldukça endişeli.”
‘İSTEKLER FARKLI’
ABD’nin Türkiye’den bazı talepleri olduğunu belirten Gökçe, şöyle devam etti:
‘ÇIKARLARIMIZ AMERİKA İLE UYUŞMUYOR’
İstanbul Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi Uzmanı Dr. Eray Güçlüer:
“Bu sadece Gazze sorunuyla ilgili değil, aynı zamanda Türkiye’nin Amerika’ya yönelik tutumuyla da ilgili. Çünkü artık Türkiye ile Amerika’nın çıkarlarının uyuşmadığı, politikalarının örtüşmediği bir dönemdeyiz. Bu görüntüyü Blinken’in ziyaretinde de izlemiştik. ABD bu ziyaretten hiçbir şey elde edemedi. ABD’nin istediği buydu. Düşüncelerimiz örtüşmüyor. Türkiye artık boyun eğecek durumda değil. Ortadoğu’nun en güçlü ülkesi. Türkiye Amerika’ya hayır dedi. ABD’nin istediği bölgesel bir savaş. Türkiye’nin bu bölgesel savaşa dahil olmasını istiyor. Türkiye istemediği bir savaşın içinde.” Böyle bir bölgesel savaşa taraf olmayacağını söyledi. Bu bizim için önemli.”
‘BATAKLIKTA SIKIŞABİLİRLER’
Blinken’in Türkiye ziyaretinde nelerle karşılaşacağını bilerek geldiğini kaydeden Güçlüer, şöyle konuştu:
“Çünkü Türkiye’siz denklem kurulamaz. Gelmesi gerekiyordu. Geldi, cevabını aldı ve gitti. Türkiye olası bir bölgesel savaşı önlemek için çabalarını sürdürüyor gibi görünüyor. Türkiye’nin mevcut tutumu ve izlediği politika doğrudur. İran Cumhurbaşkanı da Suudi Arabistan’a gidiyor. Aslında yıllardır iki rakip ülkeydiler. Suudi Arabistan’ın da bunu kabul etmesi çok önemli. Türkiye de bölgedeki temaslarını aktif olarak sürdürüyor. Amerika’nın da öyle göründüğü bir durum var. bir paradoks içinde. Amerika bölgesel bir savaş başlatmaya çalışırken bataklığa saplanabilir. Vietnam’da olduğu gibi.”